Tietoa dermoid sinuksesta:
Dermoid sinus on geneettinen, autosomaalinen ihossa näkyvä muutos koirilla. Se voi esiintyä yhdessä tai useammassa kohdassa keskiviivassa. Sinus muodostuu alkion kehitysvaiheessa.

Normaalisti alkion neuraalilevy, josta hermosto muodostuu, sulkeutuu neuraaliputkeksi vaiheittain alkionkehityksen aikana. Kun kyseessä dermoid sinus, sulkeutuminen ei ole täysin tapahtunut. Osa selkäytimestä ja sitä suojaavista kalvoista jää avoinaisiksi, koska hermostoputken reunat eivät ole kuroutuneet vauriokohdassa kiinni toisiinsa. Tämän seurauksena sillä kohdalla on mahdollista, että selkärangan takanikamakaaret ovat jääneet sulkeutumatta tai muodostumatta, eikä niiden kohdalle ole yleensä kasvanut normaalisti lihaksia ja ihoa. Tuloksena on joissain tapauksissa se, että dermoid sinus jättää avoimen yhteyden selkäytimeen ja joskus sinus päättyy "umpinaiseen pussiin"
.
Histologisesti dermoid sinus sisältää karvatuppia, talirauhasia ja hikirauhasia. Tulehtuessaan saattaa aiheuttaa aivokalvontulehdusta ja myeliittiä, jonka oireina selkärangan kipu, jäykkyys ja kuume. Vakavissa tapauksissa tila on hengenvaarallinen.

Dermoid sinus-geenin uskotaan olevan resessiivinen, mikä tarkoittaa että eläimen on saatava virheellinen geeni molemmilta vanhemmilta. Eli jos toinen vanhemmista kantaa geeniä ja toinen ei, koira voi olla kantaja ilman dermoid sinusta ja näin ollen siirtää viallisen geenin eteenpäin. Toiset ovat sitä mieltä että ongelma on polygeeninen, eli periytyy useamman geenin vaikutuksesta. Varmuutta periytyvyydestä ei siis vielä ole.

Tila voidaan korjata (kalliilla) leikkauksella, joka olisi tehtävä jo koiran ollessa nuori. Leikkauksia tällä hetkellä Suomessa tekevät Eläinlääketieteellinen ja Aisti.

Jotkut tutkimukset (pääasiassa ihmisten puolella) ovat osoittaneet, että foolihapon käytöllä voitaisiin ongelmaa vähentää.
Muita keskiviivan (periytyviä) kehityshäiriöitä ovat esim. selkärankahalkio, häntämutka, kitalakihalkio

Kasvattini, jolla dermoid kysta
Handskes Finurlig Frans (isällä selkäongelmia, tullut tietooni myöhemmin, emän selkä läpikuvattu ja terve)
Handskes Ideal Inger (kummallakaan vanhemmalla ei oireita, isän selkä läpikuvattu ja terve)
Handskes Klara Kastanj (kummallakaan vanhemmalla ei oireita, emän selkä läpikuvattu ja terve)

Leikatun Lissun tarinaa löytyy Paulan blogista, hae sivupalkista Lissu
Paula otti hoiviinsa myös toisen dermoid-pentusen, joka leikattiin jo 4 kk iässä, ja toipuminen huomattavasti helpompaa ja nopeampaa.
Kiitos miljoonasti Paulalle jaksamisesta ja viitseliäisyydestä. Joku muu olisi ihan varmasti tehnyt sen "helpomman" ratkaisun.